Sinds 2022 telt het rekenexamen mee voor het mbo-diploma. Waar velen een slagveld vreesden, blijken in de praktijk bijna alle studenten het examen makkelijk te halen. Met dank aan een nieuwe, door de scholen zelf ontwikkelde rekentoets.
Uit onderzoek dat Ecbo in opdracht van het ministerie van Onderwijs heeft uitgevoerd, blijkt dat bijna alle studenten het rekenexamen halen. Van de bijna 40.000 niveau 2-studenten hebben minder dan 350 studenten het examen na drie pogingen niet gehaald. Dat is minder dan één procent. Studenten die een 4,5 halen (afgerond een 5) kunnen het mbo-diploma toch behalen als zij dit cijfer compenseren met een voldoende voor Nederlands. Als hiermee rekening wordt gehouden, hebben slechts 179 studenten (zo’n 0,4 procent) hun diploma niet kunnen behalen door de rekentoets. Van een slagveld, door velen vooraf gevreesd, is bepaald geen sprake.
Extra ondersteuning
Scholen hebben de ervaring dat veel studenten zonder extra lessen de toets al kunnen halen. Scholen kiezen er daarom voor om hun aandacht gedurende het schooljaar vooral te richten op studenten die wel een probleem met rekenen hebben. In de meeste klassen gaat het maar om enkele leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Volgens het onderzoek zijn ook studenten met dyscalculie in staat het rekenexamen te halen, als zij maar voldoende ondersteuning krijgen. Een probleem is dat nog niet alle scholen goed op de hoogte zijn van de hiervoor beschikbare tools.
Rekentoets
Bijna alle scholen maken bij het rekenexamen gebruik van toetsen die zijn ontwikkeld door de coöperatie examens mbo (CEM). Deze toetsen zijn feitelijk door het gezamenlijke mbo zelf ontwikkeld. Uit het onderzoek blijkt dat docenten veel vertrouwen hebben in de toetsen. Deze zijn goed afgestemd op de nieuwe rekeneisen. Volgens docenten sluiten de opdrachten goed aan bij de leefwereld van studenten. Verder krijgen studenten ruim de tijd voor de toets en kunnen zij gebruikmaken van allerlei hulpmiddelen. Ook de uitwerkingen worden meegenomen bij het beoordelen van de toets. Tijdens een recente conferentie over rekenen in het mbo, vroegen sommige docenten zich wel af of de lat bij het examen niet wat hoger moet liggen.
Lees hier het rapport ‘Rekenproblemen in het mbo’