Nieuwe scholingssubsidie voor cruciale sectoren

Het kabinet lanceert komend voorjaar een nieuwe scholingssubsidie. Met de subsidie kunnen werknemers opleidingen volgen waarmee ze in cruciale sectoren als zorg en techniek aan de slag kunnen. Per jaar is er ongeveer 25 miljoen euro beschikbaar.

De nieuwe subsidieregeling kan als een opvolger van de STAP-regeling gezien worden. Op basis van deze regeling konden werknemers een subsidie van maximaal 1.000 euro krijgen voor bij- of omscholing. De regeling startte in 2022, maar werd in 2023 al weer afgeschaft. Volgens critici werd er grootschalig misbruik gemaakt van de regeling. Zo ging er subsidie naar cursussen over het handelen in bitcoins. Volgens de Tweede Kamer zou een nieuwe subsidieregeling zich alleen moeten richten op cruciale sectoren met personeelstekorten.

Ontwikkelpaden

Met de nieuwe regeling kunnen werknemers opleidingen volgen waarmee ze kunnen overstappen naar cruciale sectoren. Het gaat dan om sectoren als techniek (bouw, infra, energie, mobiliteit) en zorg (onder andere ouderenzorg, welzijn en kinderopvang). Het is de bedoeling dat sectoren ontwikkelpaden ontwikkelen. Zo’n pad beschrijft de diverse functies in een sector. Werknemers kunnen daarmee zien op welke manier ze in de sector aan de slag kunnen en welke opleidingen daarvoor nodig zijn. De sector kinderopvang heeft al zo’n ontwikkelpad gemaakt. Andere ontwikkelpaden moeten binnenkort volgen.

NLQF

Een opleiding kan alleen voor subsidie in aanmerking komen als deze aansluit bij een functie uit het ontwikkelpad. Een aanvullende eis is dat de opleiding is ingeschaald in het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF. Dat betekent dat vooral de publieke opleidingen, van bijvoorbeeld mbo- of hbo-scholen, gesubsidieerd kunnen worden. Op dit moment beschikt nog maar een relatief beperkt aantal private opleidingen over een NLQF-inschaling. Deze inschaling heeft vaak ook nogal wat voeten in de aarde. Het coördinatiepunt NLQF is de instantie die private opleidingen inschaalt.

LLO-agenda

Voor de nieuwe subsidieregeling is voorlopig slechts zo’n 25 miljoen euro per jaar beschikbaar. Ter vergelijking: het STAP-budget lag op zo’n 200 miljoen euro per jaar. Naast de nieuwe regeling heeft het kabinet ook de ambitie om tot een agenda voor leven lang ontwikkelen (LLO) te komen. In de loop van 2025 wil het kabinet die agenda aan de Tweede Kamer voorleggen. Zo werkt ook het huidige kabinet aan een nieuw hoofdstuk in de eindeloze reeks van rapporten en plannen voor het stimuleren van leven lang ontwikkelen.

Lees hier de brief van de ministers Van Hijum (SZW) en Paul (OCW) over de nieuwe subsidieregeling

Lees ook: Nieuwe scholingsregeling voor leven lang ontwikkelen in de maak