Noordelijke scholen verdelen creatieve opleidingen

De noordelijke mbo-scholen Noorderpoort, Friesland College, Landstede en Deltion hebben afspraken gemaakt over de verdeling van creatieve opleidingen. Maakt concurrentie plaats voor samenwerking?

De afspraken tussen de noordelijke scholen passen in de collectieve aanpak die alle mbo-scholen in Nederland gezamenlijk overeen zijn gekomen. Deze aanpak is een reactie op het advies van de Commissie Macrodoelmatigheid mbo om te stoppen met een groot aantal creatieve opleidingen. Volgens de commissie zijn de arbeidsmarktkansen van creatieve opleidingen onvoldoende.

Uitruil

Om te voorkomen dat veel scholen daadwerkelijk moeten stoppen met creatieve opleidingen, hebben alle instellingen gezamenlijk besloten het aantal studenten terug te dringen. Als uitwerking van deze landelijke afspraak hebben de noordelijke scholen besloten opleidingen uit te ruilen. Zo stopt Noorderpoort volgend jaar met de opleiding tot acteur. Omgekeerd stopt het Friesland College met de opleiding Dans.

Rendabel

Volgens Jan Dijksma van het Friesland College kunnen de scholen dankzij de uitruil de opleidingen blijven aanbieden. ‘Als je minder studenten mag toelaten, wordt zo’n opleiding te klein om overeind te kunnen houden’, zegt Dijksma in de Leeuwarder Courant. Door de uitruil kunnen scholen de opleidingen toch rendabel aanbieden.

Lees ook: Scholen snijden zelf in creatieve opleidingen

Geplaatst op 24 september 2019 terug naar vorige pagina

 

Dossiers

Op de dossierpagina's volgen wij actuele thema's, zoals Keuzedelen of Leven lang ontwikkelen

 

Elke week het laatste nieuws

Elke week het belangrijkste mbo-nieuws in uw mailbox? Klik hiernaast: Nieuwsbrief

 

Vragenservice

Een vraag naar aanleiding van een artikel? Klik hier.

 

The road to gold…