Noorderpoort stelt sluiting acteursopleiding met één jaar uit

Noorderpoort heeft besloten de sluiting van de opleiding Artiest met één jaar uit te stellen. De samenwerking met de andere noordelijke mbo-scholen heeft meer tijd nodig.

Aanvankelijk hadden de noordelijke mbo-scholen afgesproken om vanaf het komend schooljaar tot een herschikking van de creatieve opleidingen te komen. Zo zou Noorderpoort stoppen met de acteursopleiding en zich gaan concentreren op de dansopleiding. Tegelijkertijd zou het Friesland College stoppen met de dansopleiding. Noorderpoort heeft echter besloten de uitruil met een jaar uit te stellen. Het komend studiejaar kunnen 25 eerstejaars zich nog intekenen voor de acteursopleiding bij Noorderpoort. Ze zijn dan de laatsten die hun opleiding in Groningen kunnen afmaken.

Productie

Noorderpoort heeft tot het uitstel besloten om de effecten van de uitruil beter in kaart te brengen. Lastig is bijvoorbeeld dat de acteursopleiding van het Friesland College sterk gericht is op educatie, terwijl die van Noorderpoort meer gericht is op productie. Volgens een woordvoerder van het Friesland College kost het meer tijd om de beide opleidingen met elkaar te vervlechten. Harry Bouma, woordvoerder van Noorderpoort, zegt: ‘We zijn blij dat we nog een jaar door mogen gaan, maar het is maar een jaar. We zullen moeten kijken hoe het verder gaat.’

Arbeidsmarkt

Achtergrond van de uitruil van opleidingen is het kritische advies van de Commissie Macrodoelmatigheid over de arbeidsmarktkansen van creatieve opleidingen. Veel studenten zouden worden opgeleid voor werkloosheid. In reactie hierop heeft de mbo-sector als geheel besloten het aantal studenten in de opleiding Artiest terug te dringen. De noordelijke scholen hadden onderling afgesproken de opleidingen uit te ruilen en te bundelen. Docenten en studenten zijn hiertegen in verzet gekomen.

Lees ook: Noordelijke scholen verdelen creatieve opleidingen