Pleidooi voor ‘keiharde macrodoelmatigheid’

Om tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan, moeten mbo-studenten verleid worden te kiezen voor beroepen met een baangarantie. Beatrice Boots (Platform Bèta Techniek) en Barbara Baarsma (Rabobank) pleiten voor een ‘keiharde macrodoelmatigheid’.

Door economische groei en bevolkingskrimp dreigen de tekorten op de arbeidsmarkt de komende jaren onbeheersbaar te worden. Met name in sectoren als de bouw en de techniek, maar ook in de zorg, kunnen werkgevers steeds moeilijker aan gekwalificeerd personeel komen. Volgens Beatrice Boots, directeur van het Platform Bèta Techniek, en Barbara Baarsma, hoofdeconoom van de Rababank, moeten mbo-studenten kiezen voor een opleiding waaraan de samenleving behoefte heeft. Baarsma wil ‘studenten wegleiden bij opleidingen met structureel lage baankansen’.

Numerux fixus
Concreet pleit Baarsma ervoor om bij mbo-opleidingen waar het woord economie of management in voorkomt een numerus fixus in te voeren. Zij is dan ook voorstander van een ‘keiharde macrodoelmatigheid’. Volgens Baarsma zijn zowel mbo-scholen als studenten niet responsief genoeg. In het blad Onderwijsinnovatie zegt zei: ‘Het is mij veel te vrijblijvend. In het wetgevend kader zitten zeker waarborgen, alleen de lat voor macrodoelmatigheid ligt superlaag.’

Studiebijsluiter
Het is Baarsma, kroonlid van de SER, ook een doorn in het oog dat scholen hun studenten niet voldoende informeren over de baankansen van opleidingen: ‘Ga op een willekeurige mbo-instelling vragen of er een studiebijsluiter is, of je als student die bijsluiter hebt gekregen over je kansen op een baan met de opleiding die je doet. “Nee”, zegt het gros van de studenten.’

Creatieve opleidingen
Ook het kabinet is van plan om de responsiviteit van het mbo te vergroten. Hoe minister Van Engelshoven dit gaat concretiseren, is nog onduidelijk. Onlangs hield de Commissie Macrodoelmatigheid een pleidooi voor het aan banden leggen van de wildgroei aan creatieve opleidingen in het mbo. Volgens de commissie zouden bepaalde creatieve opleidingen gestopt moeten worden omdat ‘massale werkloosheid’ op de loer ligt.

Lees hier het artikel in het blad Onderwijsinnovatie (juni-editie)

Lees ook:
CMMBO wil einde aan groei creatieve opleidingen
Scholen houden te weinig rekening met arbeidsmarktperspectief
ING: meer jongeren moeten voor techniek kiezen

Foto: Christiaan Krouwels/SER