Studenten presenteren plannen overstap mbo-hbo

Meer dan 250 studenten kropen voor OCW StudentLab vier maanden in de huid van de minister. Samen werkten ze aan plannen om de overstap van het mbo naar het hbo te verbeteren. Gisteren presenteerden zij hun ideeën.

De overstap naar het hbo is voor veel mbo-studenten een grote stap. Zij moeten zowel inhoudelijk als sociaal hun weg zien te vinden. Eerder meldde mbo-today al dat maar liefst 40% van de mbo-doorstromers in het eerste jaar van de hbo-studie uitvalt. Ongeveer de helft hiervan verdwijnt uit het hbo, de andere helft kiest voor een andere hbo-opleiding. Terwijl mbo-studenten die het eerste jaar van het hbo doorkomen even succesvol zijn als hbo-studenten met een andere achtergrond. Demissionair minister Bussemaker liet aan het begin van dit schooljaar weten dat zij fors gaat investeren om de overgang naar het hbo makkelijker te maken. Het is daarbij de bedoeling dat naast scholen ook studenten plannen ontwikkelen voor een betere overgang tussen mbo en hbo.

OCW Studentlab
Dit gebeurde in het zogeheten OCW Studentlab, waarvoor groepjes vergevorderde mbo-studenten en hbo-studenten met een mbo-achtergrond zich konden melden. Meer dan 250 studenten werden geselecteerd, afkomstig van bijna alle mbo-instellingen en hogescholen. Deze studenten gingen in groepjes en onder begeleiding van coaches de afgelopen maanden aan de slag. In vier maanden tijd wisten zij 29 plannen op te stellen, die zij gisteren, vol trots, in TivoliVredenburg presenteerden aan schoolbestuurders, beleidsmakers en minister Bussemaker. De plannen zijn stuk voor stuk te realiseren: ResearchNed controleerde op de uitvoerbaarheid.

Vier thema’s
De projecten van de studenten zijn op te delen in vier bredere thema’s:

Beeldvorming en imago
Mbo-studenten krijgen regelmatig te maken met negatieve vooroordelen in het hbo. En ook hun zelfvertrouwen is lang niet altijd even sterk. Hoe zorgen we dat mbo-studenten het vertrouwen krijgen dat ze verdienen om succesvol te kunnen studeren in het hbo?

Begeleiding bij de overgang
Na de overstap moet je als student je weg zien te vinden in een nieuwe onderwijsomgeving. Er komt veel op je af en je weet niet waar je terecht kunt bij vragen of problemen. Hoe zorgen we ervoor dat studenten gemakkelijk hun weg vinden in het hbo?

Informatie over hbo
Open dagen, blinkende folders en andere lokkertjes: allemaal prachtig, maar hoe goed leer je het hbo er nu echt mee kennen? Hoe zorgen we dat mbo-studenten een realistisch beeld krijgen van het hbo en uit kunnen vinden welke opleiding nu echt het beste bij ze past?

Kennis en vaardigheden
In het hbo leer je nieuwe kennis en vaardigheden. Maar het hbo verwacht ook dat studenten bepaalde vaardigheden al beheersen wanneer ze starten in het hbo. Hoe zorgen we dat mbo-studenten de overstap naar het hbo maken met voldoende vaardigheden om succesvol te kunnen studeren in het hbo?

Onder de indruk
Binnen deze thema’s werden ondermeer plannen gesmeed voor bootcamps, skillcoaches, een doorstroom app, een ‘education festival’ en een studievereniging speciaal voor doorstromers. ‘Ik ben onder de indruk van de innovatieve en creatieve plannen’, liet minister Bussemaker weten. ‘Het is nu aan de scholen om uit deze voorstellen die projecten te kiezen die goed aansluiten bij de opleiding of instelling. Hierdoor bieden we samen met studenten en scholen gelijke kansen aan alle mbo-studenten die willen doorstromen naar het hbo.’ De minister heeft € 11 miljoen beschikbaar gesteld om de beste plannen verder te kunnen uitwerken en uitvoeren.

StudentLab is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is onderdeel van de Gelijke Kansen Alliantie. Meer informatie: www.gelijke-kansen.nl.

Lees ook:
Alliantie moet zorgen voor gelijke kansen
Studenten denken mee over doorstroom naar hbo