Veel kritiek op plan doorstroomrecht vmbo–havo

Het klinkt sympathiek: een doorstroomrecht voor vmbo-leerlingen die naar het havo willen. Maar er is ook veel kritiek.

Staatssecretaris Dekker, nog een paar maanden in functie, kijkt ver vooruit. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt hij een ‘wetstraject’ aan dat wat hem betreft moet uitmonden in een doorstroomrecht voor leerlingen die na het vmbo naar het havo willen. Met deze brief concretiseert Dekker een voornemen dat al bekend was gemaakt bij de lancering van de Gelijke Kansen Alliantie afgelopen oktober.

Curriculumkloof
Het doorstroomrecht zou vanaf het schooljaar 2019-2020 van kracht moeten zijn. In de tussenliggende periode wordt er al gewerkt aan hobbels die een soepele doorstroom in de weg staan, zoals de ‘curriculumkloof’. Ook komen er schakelprogramma’s voor vmbo’ers die naar het havo willen.

Het mbo
Niet iedereen is enthousiast over het voornemen van Dekker. De MBO Raad was al eerder kritisch over het doorstroomrecht. Maar ook de VO Raad, de belangenorganisatie van VO-scholen, is negatief over het plan van Dekker. Een doorstroomrecht is niet in het belang van de leerling, zo stelt de VO Raad in een reactie. Voorzitter Paul Rosenmöller: ‘Het vmbo is in eerste instantie voorbereidend op het mbo. Daar kan je prachtige opleidingen volgen met goede kansen op de arbeidsmarkt.’ Op dit moment gaat ruim 80% van de vmbo-leerlingen (tl/gl) naar het mbo.

Lees ook:
Het mbo is de logische route naar het hbo
VO-scholen willen geen doorstroomrecht vmbo-havo