Versneld examineren keuzedelen van de baan

Het omstreden voorstel om keuzedelen al eerder te laten meetellen voor het examen is van de baan. Kamerlid Anne-Wil Lucas heeft de motie die tot deze versnelling opriep ingetrokken.

Het voorstel om keuzedelen versneld te laten meetellen voor het mbo-examen leek aanvankelijk op een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas eiste dat minister Bussemaker de wens van de Tweede Kamer om al vanaf 2018 bij alle examens de keuzedelen te laten meetellen zou uitvoeren. De afgelopen weken hebben tal van organisaties zich scherp verzet tegen het voorstel van Lucas. Zo begonnen de mbo-docenten een petitie tegen het voorstel van Lucas. De petitie werd in korte tijd meer dan 1.000 keer ondertekend en is ondertussen aan de Tweede Kamer aangeboden.

Druk
In een uitgebreide brief liet minister Bussemaker vorige week de Kamer weten dat een versnelde invoering van de examinering bij keuzedelen niet goed mogelijk was. De kwaliteit van de examinering van de keuzedelen zou niet gegarandeerd kunnen worden. Onder al deze druk heeft Lucas nu besloten de motie, die zij eerder al had aangehouden, definitief in te trekken.