Werkgevers vrezen blijvend tekort aan personeel

Twee derde van de werkgevers in Nederland vreest met grote personeelstekorten te blijven kampen. Volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland is meer sturing op studiekeuze nodig.

Het wervings- en selectiebureau Pro Contact deed onderzoek bij zo’n driehonderd werkgevers in Nederland, met tussen de honderd en 2.500 medewerkers. Uit de peiling blijkt dat werkgevers op de langere termijn blijvende personeelstekorten verwachten. Veel oudere werknemers gaan de komende jaren met pensioen en te weinig jongeren kiezen voor banen waaraan de maatschappij behoefte heeft. Werken in sectoren als onderwijs, zorg en techniek zijn niet populair genoeg onder jongeren.

Sturing

Volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland is er in Nederland grote behoefte aan sturing van onderwijskeuzes. In De Telegraaf zegt hij: ‘We moeten in dit land zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te kiezen voor een beroep in een vitale sector. De zorg, het onderwijs en de techniek vormen de ruggengraat van de Nederlandse samenleving.’ Terpstra hield al eerder een pleidooi voor een rem op kansloze opleidingen, maar kreeg daarvoor nooit de handen op elkaar.

Influencer

De dominante opvatting in de politiek is dat de vrije studiekeuze van jongeren heilig is. Toch houdt Terpstra vast aan zijn standpunt: ‘Ik vind nog steeds dat we dit in Nederland meer moeten en kunnen sturen. Ik zeg niet dat iemand geen influencer mag worden. Maar je kunt het wel aantrekkelijker maken voor jongeren om iets anders te kiezen. Denk aan een diplomabonus of minder collegegeld.’

Scherpe keuzes

Ook demissionair minister Dijkgraaf maakt zich zorgen over personeelstekorten in vitale sectoren. Hij laat op dit moment onderzoek doen naar de effecten van meer sturende maatregelen als een numerus fixus of een baangarantie. Hij adviseert het volgende kabinet om scherpe keuzes te durven maken. Terpstra is echter teleurgesteld over het hoofdlijnenakkoord dat de nieuwe coalitie gesloten heeft. In het akkoord is maar één zin over het mbo te lezen, namelijk dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt beter moet. ‘Dat horen we al twintig jaar’, zegt Terpstra.

Lees ook: Nieuwe coalitie wil meer aandacht voor aansluiting arbeidsmarkt