Opleiders maken op grote schaal misbruik van de STAP-regeling. Zo gingen in 2022 miljoenen naar cursussen voor het handelen in bitcoins. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
Het stimuleren van ‘leven lang ontwikkelen’ is een speerpunt van het kabinet. Werkenden moeten bereid zijn zich tijdens hun loopbaan te blijven ontwikkelen. De overheid wil het ontstaan van een permanente leercultuur bevorderen. Het paradepaardje daarbij is de STAP-subsidie. Iedere Nederlander kan zo’n subsidie van maximaal 1.000 euro per jaar aanvragen. Het doel van de subsidie is het versterken van de arbeidsmarktpositie van werkenden. ‘STAP’ staat voor ‘stimulering arbeidsmarktpositie’.
Waarborgen
Sinds vorige jaar verstrekt het UWV de STAP-subsidies. Om misbruik tegen te gaan moeten opleiders over een keurmerk beschikken of zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Daarnaast is er een ‘scholingsregister’ met erkende opleidingen. Dit soort waarborgen moet voorkomen dat de subsidies verkeerd besteed worden.
Kritiek
Vanaf de start van de STAP-regeling is er kritiek. Zo zouden veel opleidingen een hobbymatig karakter hebben. In november maakte minister Van Gennip (Sociale Zaken) bekend twee opleiders vanwege misbruik uit het scholingsregister te schrappen. Mede daarom besloot zij de subsidieronde van januari 2023 met twee maanden uit te stellen. Nu blijkt uit onderzoek van ‘Follow the Money’ dat het misbruik op nog veel grotere schaal plaatsvindt. Zo zou Madelein Vos, ook bekend als ‘Miss Bitcoin’ 2.500 cursisten online les hebben gegeven over het handelen in cryptomunten. Zij lokte cursisten met gratis telefoons of andere cadeautjes. Ze behaalde hiermee in 2022 een omzet van meer dan 2 miljoen euro.
Edelstenen
Uit het onderzoek blijkt dat het misbruik op grote schaal plaatsvindt. Zo maakte opleider Civas een omzet van bijna 5 miljoen euro met cursussen over edelsteentherapie en het analyseren van kindertekeningen.
Uitbreiding
Ondanks de kritiek op de STAP-subsidie heeft het kabinet onlangs besloten de regeling uit te breiden. Het geld dat de coalitie vrijmaakte voor de invoering van ‘leerrechten’ wordt toegevoegd aan de STAP-regeling. Het gaat om een bedrag van 125 miljoen euro per jaar vanaf 2023. Hierdoor is er vanaf dit jaar in totaal zo’n 325 miljoen euro beschikbaar voor STAP-subsidies. Minister van Gennip erkende al eind 2022 dat de regeling ´strenger en beter´ moet. Het is de bedoeling de subsidies meer te gaan oormerken voor branches met arbeidsmarkttekorten.
Lees hier meer over het onderzoek van Follow the Money
Lees ook: Minister Van Gennip: STAP-regeling moet strenger en beter