ROC TOP concentreert zich in Amsterdam

ROC TOP biedt het komende schooljaar het onderwijs aan op vier campussen in Amsterdam. Door teruglopende studentenaantallen dreigt er echter ontslag voor zo’n 50 docenten.

ROC Top is enkele jaren geleden ontstaan uit de erfenis van onderwijsmoloch Amarantis. De school, met vestigingen in Almere en Amsterdam, scoort de laatste jaren altijd goed in de Keuzegids mbo. Recent heeft de school echter, onder druk van Commissie Macrodoelmatigheid, moeten besluiten om de vestiging in Almere af te bouwen. Volgens een advies van de commissie is er in Almere geen ruimte voor twee mbo-scholen. ROC Flevoland, onderdeel van het ROC van Amsterdam, is straks de enige aanbieder van mbo-opleidingen in Almere.

Vier campussen
ROC TOP concentreert zich voortaan dus op Amsterdam. In een toekomstplan wordt het onderwijs vanaf september aangeboden op vier campussen in de stad. Volgens bestuursvoorzitter Ineke van der Linden vormen de nieuwe locaties ‘een fijne plek om aan je toekomst te werken, om samen de Amsterdamse regio beter, mooier en vooral leuker te maken’. Het plan heeft de steun van de Raad van Toezicht. Ook de ondernemingsraad en studentenraad zijn akkoord met de toekomstplannen.

Tekort
Volgens het Parool kampt ROC TOP echter tegelijkertijd met grote financiële problemen. Over 2018 zou een tekort van meer dan drie miljoen euro dreigen. Het aantal studenten is gedaald van zo’n 4.500 naar 3.900. Volgens een sociaal plan zouden van de ruim 400 banen ongeveer vijftig wegbezuinigd moeten worden. Het sociaal plan zou aanvankelijk door de vakbond zijn afgeschoten. Bestuursvoorzitter Ineke van der Linden is echter optimistisch. In het Parool zegt zei: ‘Het gaat juist goed en we maken de school klaar voor de toekomst.’

Bekijk hier de toekomstplannen van ROC TOP

Lees ook:
ROC TOP stopt met opleidingen in Almere
ROC TOP moet stoppen met eenzijdige concurrentie in Almere
ROC TOP wil dialoog met ROC Flevoland