Doorstroom mbo-hbo groeit verder door

Ook het afgelopen studiejaar is het aantal mbo-studenten dat doorstroomt naar het hbo verder gestegen. De Associate Degree opleiding wint sterk aan populariteit.

In absolute aantallen is de doorstroom vanuit het mbo naar het hbo gestegen tot ruim 35.000 studenten. In vergelijking met het vorig studiejaar is dat een stijging met ongeveer 4%. Het is het derde jaar op rij dat de instroom stijgt. Sinds 2015 is de mbo-instroom met een kwart toegenomen. De nieuwe cijfers zijn afkomstig uit een factsheet van de Vereniging Hogescholen.

Associate degree

Uit de cijfers blijkt ook dat de Associate Degree, de nieuwe graad in het hoger onderwijs, in populariteit toeneemt. Het aantal nieuwe inschrijvingen in 2018 lag met 6.500 ruimt 30% hoger dan in 2017. In totaal volgen dit studiejaar ruim 11.000 studenten een opleiding op Associate Degree niveau. Met name hogescholen die de laatste jaren hebben geïnvesteerd in deze opleidingen profiteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor Avans, dat in Den Bosch een speciaal ‘RAC’ opende: een Regionaal Associate Degree College.

Leenstelsel

De gunstige cijfers lijken het doembeeld van een haperende doorstroom mbo-hbo, door bijvoorbeeld het nieuwe leenstelsel, te weerleggen. Na een scherpe daling in 2014 groeit de doorstroom jaarlijks. De laatste jaren stelt het ministerie flinke subsidiebedragen beschikbaar om de doorstroom van mbo naar hbo te bevorderen.

Lees hier de factsheet van de Vereniging Hogescholen

Lees ook:
Toch sterke groei van doorstroom mbo naar hbo
Extra subsidieronde voor doorstroom mbo-hbo
Sterke groei associate degree-opleidingen