MBO Raad: ‘Voeg havo en vmbo samen tot beroepsroute’

Opnieuw pleit de MBO Raad voor het samengaan van havo en vmbo. Jongeren zouden na het basisonderwijs moeten kunnen kiezen uit twee routes: beroepsonderwijs of academisch onderwijs.

Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, ziet zo’n nieuwe indeling als de oplossing voor de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt. Jongeren die na het basisonderwijs kiezen voor de beroepsroute maken in een vierjarige opleiding kennis met diverse sectoren, bijvoorbeeld via kortdurende stages. Na vier jaar maken zij dan een keuze voor een vervolgopleiding op het mbo of het hbo. Op die manier worden jongeren beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

Havo

Met het voorstel van de MBO Raad verdwijnen havo en vmbo van het toneel. Beide onderwijsvormen smelten dan samen tot ‘voorbereidend beroepsonderwijs’. Adnan Tekin: ‘Het havo gaat met praktijkvakken steeds meer lijken op het vmbo. Waarom zouden we twee typen onderwijs die hetzelfde doel hebben, namelijk klaarstomen voor een vervolg in het beroepsonderwijs, naast elkaar laten bestaan?’

Beroepskeuze

Volgens Tekin kan het samengaan van vmbo en havo helpen bij het tegengaan van personeelstekorten. Tekin: ‘Gek genoeg staat in de discussies rond kansberoepen en de keuzes die jongeren moeten maken vaak het vmbo en het mbo centraal en zelden het havo, vwo, hbo en wo. We zien gelukkig wel een kentering nu ook op het havo meer aandacht wordt gegeven aan praktijklessen, maar echte verandering vraagt meer.’

Standaard

Het beroepsonderwijs moet volgens Tekin als ‘standaard eerste keuze’ gezien worden. Tekin stoort zich eraan dat de waardering voor het mbo zich met name vertaalt in woorden en minder in daden. Zo heeft het kabinet zich voorgenomen ‘het beroepsonderwijs te versterken’. Wat dat concreet betekent is tot nu toe onduidelijk. Volgens Tekin ligt in Nederland nog te vaak de nadruk op ‘hoger is beter’. Dat kan veranderen door de beroepsroute net zo te waarderen als de academische route.

Steun

Het is niet de eerste keer dat de MBO Raad pleit voor een samensmelting van havo en vmbo. Al in 2015 lanceerde toenmalig mbo-voorman Jan van Zijl een vergelijkbaar plan. Ook in aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van maart 2021 pleitte de MBO Raad voor versterking van de beroepsroute. Een dergelijk pleidooi werd ook ondersteund door Doekle Terpstra. Recent pleitte VO-voorman Henk Hagoort voor het omvormen van havo tot vhbo. Lees hier zijn blog.

Lees hier het pleidooi van de MBO Raad