Jaaroverzicht deel III

Aan het eind van het jaar blikt MBO-Today terug op 2015: vandaag de zomermaanden met onder andere een gouden medaille.

Juli
Staatssecretaris Sander Dekker maakt bekend dat de eisen aan de rekentoets versoepeld worden: ook met een 5 kunnen studenten hun diploma behalen.

Augustus
Tijdens de Wordskills in Sao Paolo (Brazilië) behaalt Nadine Klingen op het onderdeel etaleren een gouden medaille. Vijftien Nederlandse studenten kregen een medaille voor excellent vakmanschap. Volgens Minister Bussemaker is er geen sprake van dat mbo-scholen vaak kwetsbare jongeren weigeren, zoals uit een uitzending van Nieuwsuur zou blijken. Van de 100.000 jongeren die vorig jaar een mbo-opleiding begonnen, zouden er slechts zo’n honderd niet zijn toegelaten.

September
In Utrecht gaat het honderdste vakcollege van start. In de vakroute vormen vmbo en mbo één doorlopende leerlijn. De Stichting Leergeld luidt de alarmklok over de hoge studiekosten die studenten bij sommige opleidingen moeten betalen. Minister Bussemaker nuanceert de problemen. Volgens het groene mbo staat de bekostiging van het groene onderwijs onder druk door een bezuiniging bij het ministerie van Economische Zaken. Frans Leijnse wordt benoemd als voorzitter van de Commissie Macrodoelmatigheid mbo.

Wordt vervolgd